Oulun työväen näyttämö

Historia

Oulun Työväen Näyttämö, Oulun vanhin teatteri, perustettiin vuonna 1902. Aluksi se oli ammattiteatteri, joka tehtaili ensi-iltoja jopa parin viikon välein. Ohjelmiston linjana oli suomalaiskansallisuus, ja tekstit olivat lähtöisin mm. Kiven ja Canthin kädestä.

Kansalaissota lopetti teatterin toiminnan, mutta jo 20-luvusta tuli OTN:n taiteellisen loiston aikaa. Esitettiin operetteja, huvi- ja laulunäytelmiä, tehtiin kiertueita ja seurattiin teatterielämän virtauksia.

Ammattiteatterista luovuttiin taloudellisista syistä 1926, mutta näyttelemistä jatkettiin iltanäyttelijöiden voimin. Ensi-iltoja oli vähemmän, sen sijaan järjestettiin juhlia, karnevaaleja ja naamiohuveja.

1930 OTN:n toiminta kiellettiin, kuten kaikkien muidenkin työväenteattereiden, kunnes se perustettiin uudelleen 1950. Siitä tuli kansallinen teatteri, jossa esitettiin kansan- ja lastennäytelmiä. 1960-70-luvut olivat kunnianhimoisten, ajankohtaisten ja aatteellisten näytelmien aikaa (mm. Lapualaisooppera).

1980-luvulla OTN koki sukupolvenvaihdoksen: siitä tuli puhtaasti harrastajateatteri. Joukkoon tuli taas lastenteatterista innostuneita ihmisiä, tehtiin valtavan suuren menestyksen saanut Mörköooppera, ja sen jälkeenkin lastennäytelmät ovat kuuluneet säännöllisesti OTN:n ohjelmistoon.

1990-luvulta lähtien on tehty kotimaisia ja ulkomaisia klassikkoja, romaanidramatisointeja, näytelmiä lapsille ja nuorille, farsseja, klovneriaa ja varieteeta, kokeellisempaa ja perinteisempää, monimuotoista teatteria.

Lue lisää Oulun Työväen Näyttämön historiasta tämän sivun artikkeleista. Kaikki kuvat ovat OTN:n arkistosta.

Palaute

Otamme mielellämme vastaan palautteesi koski se sitten lippujen hankkimista, esitystä tai ohjelmistoamme.